Brolægger knuser materialer og genbruger dem på stedet

11. oktober 2021

Sjællandsk brolægger knuser gamle belægningssten og murbrokker på stedet og genbruger dem til glæde for kunderne og miljøet.

Knuserskovlen fra MB Crusher sparer brolægger Michael H. Frede for både tid, penge og CO2. Foto: Bjarne Madsen.

Genbrug af materialer er godt både for miljøet, kundens pengepung og brolæggermester Michael H. Frede. Så når han og hans mandskab hos MHF Brolægning & Transport med base i Taastrup, piller gamle belægningssten op for at skabe en ny indkørsel eller terrasse, så ryger den gamle belægning straks tilbage i kredsløbet og genanvendes som bundmateriale for den nye belægning.

Sten, murbrokker og stort set alt andet knuses nemlig på stedet med en skovl. Ikke en almindelig håndskovl, men en voldsom italiensk knuserskovl, der er bygget med ét formål for øje: At tygge hårde materialer i stumper og stykker og spytte dem ud i findelt tilstand.

- Jeg har min knuser med mig rundt på hjulgravemaskinen. Jeg sætter knuserskovlen i Engcon-hurtigskiftet i stedet for et andet redskab, og så ruller jeg simpelthen rundt på arbejdsstedet og har hele tiden knuseren med mig. Det sparer både tid, penge og CO2, når vi genanvender materialerne på stedet, og jeg ikke skal transportere de gamle materialer til deponi og købe nye råstoffer, siger Michael H. Frede.

Ny dimension

Det er OM Maskiner i Ugerløse sydvest for Holbæk, der har leveret den italienske supergnasker. Maskinfirmaet har været dansk forhandler af både knuser- og sorterskovle fra italienske MB Crusher i godt et års tid, og har i høj grad tilføjet en ny dimension til begrebet mobilknuser.

- Det tager kun få minutter at skifte fra en almindelig skovl til knuserskovlen, og så er det problemfrit at flytte sin knuser rundt efter opgaver og materialer. Tidligere skulle materialerne køres til knuseren. Nu kommer knuseren til materialerne og pulveriserer dem, forklarer direktør Ulrik Larsen hos OM Maskiner.

rich-media-1
Knuserskovlen fra MB Crusher kan justeres til at knuse i forskellige størrelser. Foto: Bjarne Madsen
 

Den knuserskovl, som Michael H. Frede har valgt, er MB Crushers model BF70, hvor læsseåbningen er 70 centimeter. Den italienske fabrik laver også knusere med læsseåbninger på 50, 60, 90, 120 og 150 centimeter.

Magnet og vandforstøvning

Skovlene kan i øvrigt udstyres med en magnet til udskilning af metal fra de materialer, der knuses. Vandforstøvning er en anden tilvalgsmulighed. Knuserne bygges til gravemaskiner i forskellige vægtklasser fra seks til 100 tons. BF70 passer perfekt til Michael H. Fredes 16 tons Hydrema-hjulgraver.

- MB-knuserskovlen er naturligvis ikke beregnet til knusning af gigantiske mængder beton ved store nedrivningsprojekter. Afhængig af, hvad jeg fodrer den med, knuser den otte til 10 tons i timen. Den er helt perfekt til at knuse 100 kvadratmeter gamle SF-belægningssten, brokkerne fra nedrivning af en mindre bygning, eller måske en portion fortovsfliser. Frem for alt er den jo ekstremt mobil. Den følger bare med, når gravemaskinen flytter sig, siger Michael H. Frede.

Klarer også sortering

Han knuser typisk materialerne ned til genanvendelse som 0-32 millimeter stabilgrus. Men MB-skovlene kan faktisk justeres til at knuse i forskellige størrelser med intervaller på blot fem millimeter. Det gøres helt enkelt ved at lægge afstandsstykker ind, og størrelsen af det knuste materiale ændres på blot fem minutter.

Sorteringsskovle og mindre sorteringsanlæg hjælper entreprenører og anlægsgartnere til nem og hurtig genanvendelse af materialerne, og dermed også en vigtig reducering af CO2-forbruget. MB Crusher laver også sorteringsskovle i fem forskellige størrelser. Ved sortering med sorteringsskovl på stedet kan der typisk genbruges 70 procent af de sorterede råstoffer, fortæller OM Maskiners direktør, Ulrik Larsen.

- Vi har kunder, som også anvender sorteringsskovlene ved sortering af sand - for eksempel ved renovering af fjernvarmerør. Så kan man genanvende alt det opgravede og lægge rent sand ud omkring fjernvarmerør eller ledninger, siger OM-direktør Ulrik Larsen.

OM Maskiner blev etableret i 2012 med specialisering i maskiner til genbrug af materialer i entreprenør- og anlægsbranchen. Derfor omfatter produktprogrammet et bredt udvalg af maskiner og materiel til sortering og knusning.

Læs artiklen fra maskineteknik her:

icon-pin Find os
icon-request Anmod
icon-contact Kontakt
Anmod om
at blive kontaktet
icon-arrow-down

Har du et spørgsmål om vores maskiner eller service ? Eller vil du gerne kontaktes af din lokale sælger? Udfyld venligst formularen.

Hovednummer +45 9837 1333

info.dk@hydrema.com Gl. Kirkevej 16
9530 Støvring

Center Nord (Støvring)
Juelstrupparken 4, 9530 Støvring
+45 9837 2600

Center Syd (Kolding)
Hylkedalvej 46, 6000 Kolding
+45 7483 2424

Center Øst (Ringsted)
Kærup Parkvej 15, 4100 Ringsted
+45 4649 7575

Center Bornholm (Åkirkeby)
Brovangen 5, 3720 Åkirkeby
+45 5697 0027