Jobbet som rendegraverfører

25. oktober 2018

En rendegraver er måske byggepladsens mest alsidige maskine. I det kommende kan du læse meget mere om, hvordan det er at køre en maskine med så mange muligheder.

I 30 år har 53-årige Palle Hansen, som er ansat ved Gorm Hansen og Søn A/S i Roskilde, kørt rendegraver med stor stil. Så han er altså virkelig en mand, der ved, hvad han taler om.

Palle nyder at styre den store maskine og beskriver jobbet som værende meget varieret. Han lægger specielt vægt på mulighederne, som rendegraverens gummihjul giver.

"Det kan være meget forskelligt. Det kan være sådan noget, som vi laver her - altså brolæggerarbejde og færdiggørelse af en byggemodning. Det man er på gummihjul gør, at man kan komme hurtigere omkring og lave mange forskellige opgaver hele tiden. Samtidig kan man lave nogle større opgaver, det tager bare lidt længere tid, men du har muligheden for det, da det er sådan en alsidig maskine", fortæller Palle, der i øjeblikket er med til at lægge sidste hånd på en byggemodningsopgave i Trekroner.

Interessen for maskiner i det hele taget er stor, og det har den været i mange år.

"Jeg syntes, det var spændende, dengang jeg var knægt og var ude og køre store maskiner og ting og sager. Hver gang muligheden var der, så sprang jeg ind og skulle køre. Med tiden blev jeg så fastansat til at køre rendegraver", tænker Palle tilbage.

Det er tydeligt på Palle, at han virkelig er engageret, når snakken falder på maskiner. Han har da også kørt lidt gravemaskine som afløser og kørt en del med landbrugsmaskiner. Rendegraveren har dog altid været den fortrukne.

Det er alsidigheden, der ifølge Palle gør en rendegraver til noget helt specielt. Med de mange muligheder følger naturligvis også en del opgaver, og det tager Palle med et stort smil.

"Du kan få fem opgaver om morgenen, som du skal løse. Det kræver, at man kan overskue det, men jeg kan godt lide at have travlt og hele tiden komme rundt på pladsen, og det gør man med den der", siger Palle og peger hen på rendegraveren.

En rendegraver er virkelig en kompleks maskine. Derfor kræver det også lidt af føreren, så man kan udnytte maskinens store potentiale.

"Ved den er så alsidig, som den er, så skal du kunne se mulighederne ved, der både er frontskovl og bagskovl på den. Du skal kunne se mulighederne for, hvad man kan lave også med pallegafler og den slags. Så man skal kunne udnytte maskinen, ellers er den for dyr at have", forklarer rendegraverføreren, der også fortæller, at sikkerheden er meget vigtig, når man kører så stor en maskine.

Tidligere på året fik Gorm Hansen og Søn A/S en helt ny rendegraver. Der er her tale om Hydremas 906F-model. Palle har kørt sig varm i den nye maskine og kan liste en lang række af muligheder op. Udover de mange muligheder, som selve maskinen giver, så er der også 3D-maskinstyring på, hvilket gør arbejdet ekstremt præcist.

"Det er til vores afretter, når vi laver finafretning til belægning, asfalt og brolæggere og sådan noget. Afretteren er en vi sætter på i stedet for frontskovlen, som vi kan køre og trække af med. Den kører med 3D-maskinstyring, så jeg synes, det er et utroligt præcist stykke arbejde, den leverer", fortæller Palle om maskinstyringen.

Palle fortæller også, at maskinstyringen kan sættes til frontskovlen, hvilket f.eks. kan bruges til at lave det grove, inden der skal laves finafretning med afretteren. Derudover giver systemet mulighed for, at et helt projekt kan lægges ind digitalt, så man har mulighed for at orientere sig. Det er altså helt sikkert et værktøj, der øger rendegraverens i forvejen store potentiale.

I fremtiden håber Palle, at flere unge vil sætte sig i rendegraverens førerhuset. Derfor opfordrer Palle til, at man giver den næste generation chancen, selvom han godt ved, at det kan være en stor investering, hvis mulighederne ikke bliver udnyttet.

"Mestrene skal give de unge en chance, men jeg kan godt se, at det er svært. Det er mange penge at investere, hvis man ikke kan få en kører, der kan se mulighederne. Så det er svært for unge mennesker at komme ind og sidde i en rendegraver", lyder det fra Palle.

Det er i hvert fald tydeligt, at en rendegraver kan løse mange opgaver, og Palle er om nogen manden, der kan udføre de opgaver.  

Link til denne artikel på Gorm Hansens hjemmeside: Klik her !

Læs mere om Hydrema's 900F-serie: Klik her !

 

Vis kort ›

Find forhandler

Ud fra placering

icon-pin Find os
icon-request Anmod
icon-contact Kontakt
Anmod om
at blive kontaktet
icon-arrow-down

Har du et spørgsmål om vores maskiner eller service ? Eller vil du gerne kontaktes af din lokale sælger? Udfyld venligst formularen.

Hovednummer +45 9837 1333

info.dk@hydrema.com Gl. Kirkevej 16
9530 Støvring

Center Nord (Støvring)
Juelstrupparken 4, 9530 Støvring
+45 9837 2600

Center Syd (Kolding)
Hylkedalvej 46, 6000 Kolding
+45 7483 2424

Center Øst (Ringsted)
Kærup Parkvej 15, 4100 Ringsted
+45 4649 7575

Center Bornholm (Åkirkeby)
Brovangen 5, 3720 Åkirkeby
+45 5697 0027